Η 57η Biennale της Βενετίας 2017 – Διαλεξεις με τον Παντελη Τσαβαλο

 Η 57η Biennale της Βενετίας 2017

Διαλέξεις με τον Παντελή Τσάβαλο

Kάθε Πέμπτη 19.00 – 21.00 

Ο κύκλος των δέκα διαλέξεων αποτελεί μια μεγάλη περιήγηση στη σύγχρονη τέχνη όπως αυτή παρουσιάζεται (13.05-26.11.2017) στη Μπιενάλε της Βενετίας. Πρόκειται για την 57η διοργάνωση του θεσμού, που μετράει 120 χρόνια ζωής και που μας παρέχει τη δυνατότητα, κάθε δυο χρόνια να παρατηρούμε το φαινόμενο της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλο τον κόσμο έτσι όπως παρουσιάζεται στη μεγάλη αυτή συνάντηση της παγκόσμιας τέχνης.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό της κείμενο η επιμελήτρια της φετινής Biennale, Christine Macel, σήμερα, σε έναν κόσμο γεμάτο με συγκρούσεις και γεγονότα που σοκάρουν, η τέχνη γίνεται μάρτυρας αυτού του πολύτιμου στοιχείου που μας κάνει ανθρώπους. Η τέχνη αποτελεί το έσχατο πεδίο για ενδοσκόπηση, ατομική έκφραση, ελευθερία και δυνατότητα να τίθενται τα στοιχειώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ζωής. Η τέχνη είναι μια αγαπημένη επικράτεια για όνειρα και ουτοπίες, ένας καταλύτης των ανθρώπινων δεσμών με τη φύση και το σύμπαν, ένα μέσο ανύψωσης σε μια πιο πνευματική διάσταση. Η τέχνη είναι το τελευταίο οχυρό, ένας κήπος στον οποίο μπορούν να ανθίσουν όλα όσα ξεπερνούν τις πρόσκαιρες τάσεις και τα προσωπικά ενδιαφέροντα. Η τέχνη αντιπροσωπεύει τo αδιαμφισβήτητο εναλλακτικό πεδίο στον ατομισμό και την αδιαφορία. Μας διαπαιδαγωγεί και μας εξελίσσει. Σε μια εποχή παγκόσμιας αναταραχής, η τέχνη αγκαλιάζει τη ζωή ακόμα κι αν συχνά συνυπάρχει με αναπόφευκτες αμφιβολίες. Ο ρόλος, η φωνή και η ευθύνη του καλλιτέχνη είναι πιο κρίσιμες από ποτέ στο πλαίσιο του σημερινού δημόσιου διαλόγου, καθώς φαίνεται να είναι μέσα στην ίδια την πρωτοβουλία και τον δυναμισμό της καλλιτεχνικής πράξης που θα διαμορφωθεί ο αυριανός κόσμος, όσο αβέβαιος κι αν είναι και η διαίσθηση των καλλιτεχνών φαίνεται να συλλαμβάνει τον κόσμο του σήμερα και του αύριο, ίσως περισσότερο από άλλους.

Η φετινή Biennale έχει τον τίτλο Viva Arte Viva, καθώς αποτελεί ουσιαστικά μια αναφώνηση, μια παθιασμένη κραυγή για την τέχνη και τους καλλιτέχνες. Είναι σχεδιασμένη με καλλιτέχνες, από καλλιτέχνες και για καλλιτέχνες και επικεντρώνεται στις μορφές που προτείνουν, τα ερωτήματα που θέτουν, τις πρακτικές που ακολουθούν και τους τρόπους ζωής που επιλέγουν.

Ο κύκλος των διαλέξεων αποτελεί μια μεγάλη εικονική περιήγηση στα πιο σημαντικά έργα της φετινής Μπιενάλε είτε αυτά βρίσκονται στα περίπτερα των εθνικών συμμετοχών, είτε στις επιλογές της επιμελήτριας καθώς επίσης και στις πολύ ενδιαφέρουσες παράπλευρες εκθέσεις που πραγματοποιούνται στη Βενετία. Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν αυτό το μεγάλο πανόραμα της σύγχρονης τέχνης από κοντά, είναι μια μοναδική ευκαιρία να το απολαύσουν. Για όσους είχαμε την τύχη να περιηγηθούμε στους χώρους της Βενετίας, θα έχουμε τη δυνατότητα να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά εμβαθύνοντας στα έργα και τους δημιουργούς.

Ο κύκλος περιλαμβάνει δέκα διαλέξεις που αρχίζουν στις 12 Οκτωβρίου, ολοκληρώνονται στις 14 Δεκεμβρίου και πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 19:00-21:00, στη Γκαλερί Μαρνέρη, στην Ακρόπολη.

Ημερομηνίες διαλέξεων: 12, 19 και 26 Οκτωβρίου, 2, 9, 16, 23 και 30 Νοεμβρίου, 7 και 14 Δεκεμβρίου 2017

**Εγγραφές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου – περιορισμένος αριθμός θέσεων

***Η εγγραφή γίνεται με την εξόφληση ολόκληρου του κύκλου διαλέξεων

Κόστος δέκα διαλέξεων 186€ 

View Also
Shopping Cart
Scroll to Top