56η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ: ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΣΑΒΑΛΟ
3.11.2015 – 15.12.2015

Πρόκειται για την 56η διοργάνωση του θεσμού, που μετράει 120 χρόνια ζωής και που μας παρέχει τη δυνατότητα, κάθε δυο χρόνια να παρατηρούμε το φαινόμενο της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλο τον κόσμο έτσι όπως παρουσιάζεται στη μεγάλη αυτή συνάντηση της παγκόσμιας τέχνης.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Μπιενάλε Paolo Baratta, σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώνονται μεγάλες διαιρέσεις που οδηγούν σε βαθιά και δυσεπούλωτα τραύματα και το μέλλον φαίνεται να καθηλώνεται σε ανισότητες και αβεβαιότητες. Παρά την μεγάλη πρόοδο της γνώσης και της τεχνολογίας, προς το παρόν, φαίνεται να διαπραγματευόμαστε μια «εποχή αγωνίας». Και για άλλη μια φορά η Μπιενάλε βρίσκεται εδώ για να παρατηρήσει τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τις ανθρώπινες, κοινωνικές και πολιτικές πλευρές του κόσμου, καθώς εξωτερικές δυνάμεις και φαινόμενα υψώνονται απειλητικά απέναντι σε όλες αυτές τις πτυχές.
Στόχος αυτής της μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης είναι να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους οι εντάσεις του εξωτερικού κόσμου επενεργούν στις ευαισθησίες και τις ζωτικές και εκφραστικές δυνατότητες των καλλιτεχνών, στις επιθυμίες τους και στο «εσωτερικό τους τραγούδι». Ένας από τους λόγους που η Μπιενάλε κάλεσε τον Okwui Enwezor να επιμεληθεί την φετινή διοργάνωση του θεσμού ήταν ακριβώς η ιδιαίτερη ευαισθησία του σε τέτοια θέματα

Ο κύκλος των διαλέξεων αποτελεί μια μεγάλη εικονική περιήγηση στα πιο σημαντικά έργα της φετινής Μπιενάλε είτε αυτά βρίσκονται στα περίπτερα των εθνικών συμμετοχών, στις επιλογές του επιμελητή ή στις παράπλευρες εκδηλώσεις. Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτό το μεγάλο καλλιτεχνικό πανόραμα από κοντά, είναι μια ωραία ευκαιρία. Για όσους είχαμε την τύχη να περιηγηθούμε στους χώρους της Βενετίας, θα έχουμε τη δυνατότητα να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα έργα και τους δημιουργούς.
Η φετινή Μπιενάλε έχει πιο πολιτικό χαρακτήρα από άλλες διοργανώσεις καθώς εστιάζει περισσότερο στα προβλήματα που χαρακτηρίζουν αυτή την «εποχή αγωνίας» που αναφέραμε παραπάνω και στις πιθανές και πολλαπλές δυνατότητες διαχείρισης αυτών των προβλημάτων – ως εκδοχών του μέλλοντος του κόσμου – ο τίτλος της είναι “ALL THE WORLD’S FUTURES
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει πολύς χώρος για φιλοσοφικό στοχασμό, κοινωνικές διαπιστώσεις, αισθητικές εμπειρίες, πολιτικές πολεμικές και πολλούς άλλους τρόπους, στάσεις και συμπεριφορές τις οποίες μετέρχεται η τέχνη του 21ου αιώνα στην προσπάθεια της να διαχειριστεί το παρόν και το μέλλον της.

Ο κύκλος περιλαμβάνει επτά διαλέξεις που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα (3/11) και θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 19:00-21:00, στη Γκαλερί Μαρνέρη, στην Ακρόπολη.
Ημερομηνίες διαλέξεων: 3, 10, 17 και 24 Νοεμβρίου, 1, 8 και 15 Δεκεμβρίου 2015.

Για εγγραφές επικοινωνήστε με τη γκαλερί 2108619488, 2108668195

View Also
Shopping Cart
Scroll to Top